11 miljoen stekjes per week in Nieuwaal

Nieuws Datum
28/08/2023
Het is u misschien al opgevallen: het nieuwe grote pand aan de Hogeweg in Nieuwaal. De bouw, die vorig jaar februari begon, is nu bijna afgerond. Wie goed kijkt ziet achter het gebouw en de loods een kas verstopt. Maar wat gebeurt er daar? Directeur Otto van Tuijl legt het uit.

Wie langs het nieuwe pand aan de Hogeweg in Nieuwaal rijdt, zal het niet gelijk opvallen dat hier een innovatief kassencomplex is gebouwd. Veel glas is er niet te zien en het pand heeft meer weg van een klein distributiecentrum. Maar schijn bedriegt. ‘Elke week vertrekken er 11 miljoen chrysantenstekjes uit deze kas naar telers’, vertelt directeur van Deliflor Hoogveld Otto van Tuijl. Deliflor Hoogveld is een bewortelingsbedrijf. Chrysantenstekjes komen hier zonder wortels de kas in en gaan met wortels de kas uit. Zo kunnen chrysantentelers de stekken gelijk in de kas planten.

Innovatie als basis

Het bewortelingsbedrijf kent al een lange geschiedenis in de Bommelerwaard. Eerst zat het in Bruchem, maar de kassen waren oud en aan vervanging toe. ‘De locatie in Nieuwaal bleek een geschikte plek om een nieuwe kas op te bouwen. Het bedrijf blijft zo in de Bommelerwaard, dicht bij een groot deel van de klanten: chrysantentelers in de Bommelerwaard’, legt de directeur uit.

In de nieuwe kas zijn allerlei innovaties te vinden. Robots en machines maken de teelt efficiënt, van begin tot eind. Zo worden lege kistjes in de verwerkingshal automatisch gevuld met grondkluiten en staan er 42 robots van ISO die de jonge stekken in de grondkluiten steken. De gevulde kistjes worden vervolgens automatisch op roltafels gezet en de kas ingestuurd.

Oppervlakte efficiënt benutten

In de kas wordt een drie lagenteelt gebruikt. Door drie verdiepingen te gebruiken, wordt er negen hectare geteeld op een oppervlakte van drie hectare. De onderste twee lagen hebben geen daglicht en hebben altijd hetzelfde klimaat met een hoge luchtvochtigheid en temperatuur. Ledlampen zorgen voor precies de juiste hoeveelheid licht. Daarmee vormen deze twee lagen de perfecte omstandigheden voor de jonge stekken. Wanneer de stekken nog geen wortels hebben, is veel licht namelijk niet goed voor ze. Op de onderste verdieping, waar de stekken als eerste komen, krijgen de stekken beperkt licht. Zo start de ontwikkeling van wortels. Na vier dagen gaan ze automatisch via een lift naar de tweede laag. Hier is het ledlicht al wat sterker. Na drie dagen op deze laag te hebben gestaan, hebben de stekken genoeg wortels gekregen om daglicht goed te benutten. Ze worden met een lift naar de derde laag gebracht, waar ze vervolgens vijf tot zes dagen blijven en de wortels verder ontwikkelen. Na in totaal twaalf tot dertien dagen in de kas te hebben gestaan, komen de bewortelde stekken via een automatische lift weer in de verwerkingshal terecht. Hier worden ze met machines op pallets gezet en klaargemaakt voor het transport naar de klant.

‘De teelt is volledig geautomatiseerd, maar om de teelt automatisch te laten draaien blijven mensen nodig zoals voor de planning, techniek, verkoop en controlewerk’, aldus Otto.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in de Bommelerwaardgids. Tekst en foto’s: Quinten van Ooijen

Terug